středa 9. července 2014

BARF - krmení psa přirozenou stravou

Dnes vám napíšu trochu netradiční článek :-) Mnozí z vás mají doma určitě nějakého pejska či kočičku. Dnes bych se chtěla zaměřit na jejich stravu. A ukázat jak krmíme u nás :-) .





Co je to B.A.R.F? 
Barf je zkratka a dá se přeložit několika způsoby
Nejčastější jsou:
BARF = Born Again Raw Feeders (znovuzrozen krmit syrově)
BARF = Bones And Raw Food (kosti a syrová potrava)
BARF = Biologisch Artgerechte Rohe Futerung (biologicky vhodná syrová výživa)
Jak vidíte, i když překlady jsou různé, pořád se točí okolo jediné věci a tou je krmení syrovým masem. Ano čtete dobře SYROVÝM masem! Nikoli vařeným, ani nijak upraveným.BARF je brán, jako krmení syrovou potravou, která se skládá ze správného poměru masa, drobů, šlach, kostí, zeleniny a ovoce u psů. Tato strava je v podststě založená na stravování vlka. U koček se ovoce a zelenina nepřidává. Je možné přidávat i různé oleje, semínka, řasy, pivovarské kvasnice atd. 
Mnozí veterináři jsou proti, jelikož tato metoda stravování psů a koček se stává čím dál tím víc populárnější a mnoho vetů, bohužel stolupracuje nebo jsou podporováni prodejci granulí a tak se snaží majtele odradit. Ohání se nevyváženou denní dávkou, nedostatkem vitamínů a minerálů. Pojem denně vyvážená krmná dávka je nesmysl! Určitá „vyváženost“ se počítá v řádech týdnů, dejme tomu měsíce. 

Tady jsou nejčastější otázky se kterými jsem se ohledně barfu setkala....

  • když pes ochutná syrové maso, bude agresivní?
V souvislosti s krmením čerstvou potravou nebylo nikdy takovéto chování prokázáno. Chování je skoro vždy jen o výchově. 
  • kosti jsou nebezpečné?
Napůl pravda.  Při krmení kostí, je třeba dodržovat určité zásady – podávat kosti obalené masem (křídla, hřbety, krky aj.) NIKDY tepelně upravené!
  • pes bude mít parazity?
Právě naopak. Správně fungující zažívání si s případnými parazity poradí mnohem lépe, jelikož u psa krmeného masem jsou v žaludku silné trávící enzymy' kyselé prosťredi. Navíc maso je přemražené a věťšinu parazitů to zabije. 
  • časová náročnost?
Ano, nějaký čas navíc to zabere. Nasypat odměrku granulí je opravdu rychlejší. Ale ne o moc tak maximálně 5 minut navíc, pokud si za včas vyndáte maso z mrazáku. 
  • cenová náročnost?
Pokud jste nekupovali granule 10kg za 100,-, ale alespoň ve střední cenové kategorii, budete na tom finančně stejně, možná i lépe. My jsme dříve kupovaly veterinární granule Hill's dietu d/d 12 kg za 1750 Kč nebo z/d 10 kg za 2005 Kč na necelý měsíc (cca 33-35 kg feňule). Barf nás stojí na měsíc cca 1500 Kč a to kupujeme opravdu jenom krasné maso, vesměs kusovky, žádné mletiny. 
  • pes už se vlku vůbec nepodobá?
To že vzhledově se většina plemen vlku nepodobá neznamená, že jejich zažívání nemůže být stejné! Pes je prostě masožravec, pes granulový neexistuje! Naštěstí...
  • načínání zvěře loveckých psů?
Načínání zvěře nesouvisí se způsobem krmení, ale výcvikem!
  • mléčné výrobky se nesmí dávat štěňatům, jinak přerostou
Výška nemá s mléčnými výrobky co dělat, ta je daná geneticky!
  • maso obsahuje příliš mnoho bílkovin?
Maso obsahuje v průměru 21-24% bílkovin, což je optimální. Kolik bílkovin obsahují granule, které zrovna krmíte? Vsadím se, že na prvním míst bude nějaká kukuřice či obilí
  • v granulích je všechno co pes potřebuje, proč jsou špatné?
 Určitě se ptáte proč jsem se tak rozhodla a vyměnila granule za maso. Ze zdravotních důvodů naší pesulky - má atopickou dermatitidu a s ní spojené alergie - kuřecí, hovězí, všechny cereálie kromě ovsa. Trávy a pyly. Rozoče a kvasinky. (Testy laboklin Německo). A i ty sebelepší granule obasahovali kuřecí bílkovinu nebo tuk i když rozbitoe na nějaké daltony ale furt to tam bylo! A sehnat granule bez cereálií? Nemožné! Copak pes je nějaká slepice aby musel mít v granulích obilí, kukuřici? Ne! Takže přesně proto! Mně taky není jedno co jím, tak proč by můj pes měl jíst nějaký chemický cosi, co nabobtná v žaludku a pak mu to tam tři dny hnije!? Takže jakmile jsem se dočetla, že existuje nějaký Barf neváhala jsem ani minutu :-) . A co vy? 
To je jen tak okrajově asi by bylo zbytečné vám tu psát všechno možné a nemožné o tomto typu krmeni a tak asi rovnou přejdu k praktickým ukázkám jak to praktikujeme my :-)
















Žádné komentáře:

Okomentovat