Foccacia je něco jako italský chleba. Podobný je těstu pizze. Focaccia se ochucuje olivovým olejem, solí, někdy bylinkami a cibulí, sýrem. Může se použít jako příloha k mnoha jídlům, základ na pizzu nebo jako sendvičový chléb. Já jí dělám nejčastěji k polévce Minestrone. Ochutím jí mořskou solí, olivovým olejem a rozmarýnem. Dělám dva druhy. Pokud mám čas tak kynutou a pokud ne, tak tu z kypřícího prášku a sody.
Focaccia rychlá
- 300 g hladké mouky (může být i celozrnná)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky sody
- 1 lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 l vody
- 1 lžička rozmarýnu sušeného
- pár snítek čerstvého rozmarýnu
- olivový olej
- vločková mořská sůl
Focaccia kynutá
- 450g hladké mouky (může být i celozrnná)
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- pár snítek čerstvého rozmarýnu
- olivový olej
- vločková mořská sůl
Ve velké míse smíchejte čtvrt litru vody, mouku, prášek do pečiva nebo sušené droždí, rozmarýn a sůl a hněťte až z něj vznikne koule. Podle potřeby přidejte vodu nebo mouku.
Pokud děláte z kypřícího prášku můžete hned péct. Pokud z droždí nechte těsto hodinu kynout na teplém místě.
Troubu předehřejte na 200 °C, a vymažte plech. Těsto rozdělte na několik části. Každý dejte na vymazaný plech a prsty potřenými olejem těsto vytáhněte k okrajům. Těsto by mělo být lepkavé a pružné. Nemusí být perfektně hladké, ale neměly by vám v něm vzniknout díry. Potřete ho olejem, posypte hrubou solí a rozmarýnem. V předehřáté troubě pečte 15 - 20 minut dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat