pátek 1. května 2015

Kase z quinoi se skořicí, borůvkami, malinami, pekanovými ořechy a pampeliškovým medem



Sváteční pošmourné, šedivé a studené ráno bylo třeba něčím trošku rozveselit a rozehřát. Moje vášeň pro kaše se po dlouhé době opět rozhořela a tak přišla na řadu kašička, krásně horká, barevná a voňavá. A to je potom i to nejošklivější ráno o něco příjemnější. Dlouho nemůžu sehnat nikde svojí oblíbenou špaldovou krupici a tak přišla na řadu quinoa.

Pokud ještě neznáte quinoi/merlík čilský co nejdřív to napravte. Je to totiž jedna ze super potravin. Říká se jí bohatství Inků. Drobná kulatá zrnka quinoi jsou často na první pohled zaměňována s kuskusem nebo amarantem. Mívají žlutavou, červenou i černou barvu.Nenápadná quinoa je ve skutečnosti výživovou bombou s vysokou nutriční hodnotou. Má vysoký obsah bílkovin, obsahuje řadu vitamínů a ještě navíc je významným zdrojem minerálů (vápníku, železa, draslíku, zinku, hořčíku). Díky vysokému procentu vlákniny je lehce stravitelná a je zdrojem základních aminokyselin.

Kase z quinoi se skořicí, borůvkami, malinami, pekanovými ořechy a pampeliškovým medem



  • 1 šálek quinoi
  • 1 šálek mléka z quinoi 
  • 1 lžička medu 
  • 1 lžička skořice 
  • hrst borůvek 
  • hrst malin 
  • hrst pekanových ořechů

Quinoi propláchneme vodou, zalejeme mlékem z quinoi nebo jihým. Přivedeme k varu, vaříme za občasného míchání cca 15 minut. Po uvařené vmícháme do kaše med a skořici. Servírujeme na talíř a sypeme opět trochou skořice, malinami, borůvkami a pekanovými ořechy. Podáváme horké. 

Žádné komentáře:

Okomentovat