Poslední dobou zařazuji hodně i ryby. Patřím naštěstí k těm co je mají rádi. Miluji vánoční klasiku kapra nebo amura s bramborovým salátem. V létě štiku nebo pstruhy na bylinkách. Kapitola sama pro sebe je uzený losos, to je panečku jiná dobrůtka. Taky nepohrdnu ani rybí pomazánkou - recept určitě brzy najdete na blogu. Ryba je naštěstí sama o sobě super, takže k tomu aby byla chuťově dobrá nic moc nepotřebuje. Většinou stačí jen trochu mořské soli, pepře, případně bylinek a kapky citrónu. Dnes bude losos. Ryby obsahují obvykle 15-20 g bílkovin, bílkoviny ryb obsahují všechny esenciální aminokyseliny, proto rybí maso považujeme za zdroj plnohodnotných bílkovin, nezbytných pro růst a vývoj organismu, obnovu tkání. Rybí maso je lehce stravitelné. Dnes bude losos.
Losos se salátem z kořenové zeleniny a brambory s pestem
- filet lososa
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- citrón
- mrkev
- petržel
- celer
- nové brambory
- hladkolistá petrželka
- bazalka
- lžíce kaparů
- 4 sardelky
- olivový olej
- fialová cibule
- česnek
Brambory jsem si očistila a uvařila v parním hrnci. Kořenovou zeleninu jsem nastrouhala na hrubo, do pánve jsem dala kapku oleje a zeleninu na ní orestovala, osolila mořskou solí a zakápla trochou smetany. Připravíme si pesto - petržel, bazalku, sardelky, kapary a olivový olej jsem rozmixovala na pesto. Na konec jsem přidala česnek a cibuli a ještě krátce promixovala. Uvařené brambory jsem překrájela na půl a smíchala s pestem. Lososa osolíme a opepříme, vložíme na rozehřátou pánvičku kůží dolů, můžeme ji i vytřít trochou oleje, lososa po chvíli otočíme a doděláme. Nakonec pokapeme citrónem.
Žádné komentáře:
Okomentovat