Už dlouho jsem si chtěla udělat domácí knäckebroty nebo krekry plné semínek. A moje volba tentokrát padla na ty krekry. Jsou skvělé jako svačina, oslníte s nimi určitě i na párty nebo s nějakou pomazánkou a zeleninou klidně i na večeři. A přesně tak jsem jí měla já. S lahodnou pomazánkou z balkánského sýra plného čerstvých voňavých bylinek a jen lehce ovoněnou česnekem. K tomu talíř zeleniny a skvělá večeře byla na světě. Ještě ke všemu servírovaná večer na terase pod altánkem, s vlahým teplým vzduchem, prostě pohoda jako u moře :-).
Semínkové krekry:
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 120 g pšeničné chlebové mouky
- 70 g rýžové mouky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mořské soli
- 3 lžíce olivového oleje
- 225 g jogurtu
- 25 g mléka
- hrubozrnná sůl na ozdobu
- semínka chia, lněná, klidně i sezamová, slunečnicová, mák, kmín
Nejprve si zaděláme těsto na krekry. Všechny mouky nasypeme do mísy, smícháme je s cukrem, solí a práškem do pečiva bez fosfátů. Přidáme olivový olej a jogurt s mlékem. Můžeme už do těsta přidat semínka nebo je nechat jen na posyp. Vypracujeme hladké a vláčné nelepivé těsto. Zabalíme do fólie a dáme uležet alespoň na půl hodiny až hodinu do lednice. Těsto rozdělíme na dva až tři díly. Pak vyválíme placku na cca 2 mm, na pomočené desce rýžovou moukou. Krájíme libovolné tvary - čtverečky, obdelníčky či trojúhelníčky. Sypeme solí a semínky, lehce potřeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních cca 10-15 minut do zlaté barvy.
Pomazánka z balkánského sýru:
- 1 balíček balkánského sýru
- 2 lžice jogurtu
- 2 stoužky česneku
- 1 lžíce čerstvé majoránky
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- čerstvě mletý barevný pepř
Žádné komentáře:
Okomentovat