I když věřící nejsme, Velikonoce mám ráda. Možná proto, že signalizují konec zimy a příchod jara, venku všechno začíná pučet a kvést. A blíží se chvíle kdy se budeme moct pomalu a jistě přesunout zase z obýváku na terasu, kde jsme od jara až do podzimu, dokud nás nevyžene škaredé počasí.
Letos jsem chtěla něco jiného, než kupovaná velikonoční čokoládová vajíčka a tak jsem se rozhodla upéct velikonoční sušenky a perníčky. A taky vyzkoušet svůj první kváskový mazanec. Když už pár týdnů vlastním kvásek, z kterých peču chleby.
Velikonoční sušenky kuřátka a ovečky
- Půl hrnku změklého másla
- 3/4 hrnku cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 2 1/2 hrnku mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- aroma vanilkové nebo mandlové
Smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, sůl v míse a přidáme vejce a máslo. Vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do folie a dáme tak na hodinku odpočinout do lednice. Vykrajujeme kolečka malá na kuřátka, větší s vlnkovaným okrajem na ovečky. Pekla jsem cca 8-10 minut při cca 160-180 stupních.
Kuřátka, žlutá poleva, bílá poleva na oči, oranžová na zobáček a černé tečky do očiček |
Kolečka se zvlněným okrajem, potřená bílou polevou na ovečky |
Šedou polevou jsem na pečící papír udělala hlavičky, černou dodělala oči a uši |
Pak už jen zaschlé hlavičky stačilo opatrně přilepit na bílé tělíčko a propojit vlnou na hlavičce |
Velikonoční perníčky vajíčka a zajíčci
- 400g hladké mouky
- 140g moučkového cukru
- 50g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžička mleté sody
- 1 lžíce perníkové koření
Prosejeme mouku, cukr, sodu, nejlépe vlastní namíchané koření, promícháme, přidáme med, vejce, máslo a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do folie a dáme odležet na několik hodin do lednice, nejlépe přes noc. Odleželé těsto vyválíme, vykrojíme z něj vajíčka a zajíčky. Dáme na plech s pečícím papírem a ve vyhřáté troubě upečeme. Pečeme cca 10 minut při cca 160-180 stupních podle síly těsta.
Zajíčci -bílá poleva, růžová do oušek a na čumáček, černá na očka, bílou polevou udělat ocásek a ponořit do bílého zdobení |
Bílá poleva na vajíčka, růžová na kytičky |
Poleva
- 1 bílek
- špetka soli
- 125g moučkového cukru
- 1/2 citronu - štáva nemusí být
Recept na úžasnou polevu s kterou můžete doslova kouzlit. Vyšleháme bílek se špetkou soli a přidáme cukr, pokud by byla poleva řidší přidáme ještě cukr a pokud by byla moc hustá můžeme přidat citrónovou šťávu. Ideální konzistence je ta, že z metličky pomalu stéká a trochu se táhne. Poleva je krásná sněhově bílá. Je možné jí potravinářskými barvami dobarvit. Pokud budeme barvit, je třeba polevu řádně prošlehat aby se barva pěkně promíchala a poleva se rovnoměrně probarvila. Já dělala polevu z 8 násobného množství.
PS: šedou a černou polevu vytvoříte přidáním rozdrceného živočišného uhlí :-).
Žádné komentáře:
Okomentovat