úterý 20. ledna 2015

Domácí burgery jedna báseň




Jaké, že jsou to nejlepší burgery? No přeci ty domácí. A tady máte recept zrovna na jedny i s krásně křupavou domácí houstičkou. Nejlepší je namleté maso doma ale když není jiná možnost tak ani kupované není nejhorší, já brala jako nouzovku z Lidlu, teď z xxl týdne a taky nebylo špatné, na obalu uvádí 100% masa a 20 % tuku.


Housky 

  • 500g mouky celozrnné pšeničné 
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 kostky droždí nebo 5g sušeného
  • 1 vejce 
  • 1 dcl oleje
  • sezamová semínka 

Burgery

  • 750 g mletého masa mix hovězí a vepřové
  • 1 vejce
  • 1 lžíce sušeného zeleného pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • trocha kvalitní worcestrové omáčky 

Ostatní

  • oblíbený salát (dubáček, lollo)
  • fialová cibule 
  • rajčata
  • okurek
  • oblíbený dessing 
  • cheddar 
  • opečená slanina
Začneme houstičkami. Pokud máme čerstvé droždí zaděláme si kvásek z lžíce cukru a teplého mléka, které zaprášíme moukou. Po vzejití kvásku, přisypeme zbytek mouky, vyklepneme vejce, osolíme, přilijeme olej a zaděláme vláčné těsto. Rozdělíme těsto na 6 dílů, utvoříme bochánky, dáme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme bochánky utěrkou a necháme v teple hodinu kynout. Pak housky potřeme vejcem a posypeme sezamovými semínky.

Co nám kynou housky vrhneme se na maso. Maso vyndáme a necháme tak půlhodinky odstát na pokojovou teplotu. Po odležení masa přimícháme zelený pepř, sůl, hořčici, vejce. Vytvarujeme 6 plochých bochánků. Přikryjeme folii. Rozpálíme grilovací pánev nebo kontaktní gril a opečeme z obou stran naše maso na burgery. (V létě bych volila určitě klasický venkovní gril :-)).

Upečené houstičky necháme trochu zchladnout, pak je rozkrojíme a řeznou stranu taky opečeme na grilovací pánvi nebo grilu či v troubě pod grilem. Na opečenou housku položíme list salátu, opečené burgery, rajče, okurek, cibuli. cheddar, kdo chce tak i opečenou slaninku a trochu oblíbeného dressingu. A pak už jen zbývá chytit burger oběma rukama a do té dobroty se pustit.




Žádné komentáře:

Okomentovat