Před rokem jsem získala svůj první kvásek, jenže ten mi vydržel jen pár měsíců, bohužel nejspíš umřel hlady. Prostě se po delší době už nechytl. Jenže mi to nedalo a chtěla jsem opět svůj kvásek a úžasný kváskový chleba. Přece jen, pečení kváskového chleba je tak trochu rituál. Není to jen tak, naházet všechno do mísy a za chvíli je hotovo. Přece jen chce to trpělivost a péči. Poštěstilo se mi a já kvásek opět získala a naší domácností opět vane vůně čerstvě upečeného chleba. Tady je jeden špaldový krasavec.
Špaldový kváskový chleba
- 350 g špaldové mouky
- 200 g vody
- 15 g soli
Do misky dáme 50g kvásku, 200g špaldové mouky a přilijeme vodu. Necháme rozkvasit 12 hodin, nejlépe přes noc.
Po rozkvašení přidáme do mísy 350 g špaldové mouky, sůl, přilijeme vodu, promícháme a necháme hodinu stát. Po hodině až mouka krásně vsákne vodu, vypracujeme těsto. Těsto necháme ležet na pomoučené lince a několikrát za hodinu propracujeme - popřekládáme. Pak teprve stočíme do ošatky (koupíte třeba v Orionu) a necháte kynout buď na lince cca 6 hodin nebo v lednici 14-18 hodin.
Pak si rozpálíme troubu na 250 stupňů i s plechem na pečení a do spod trouby ještě dáme druhý plech na zapaření trouby. Asi po 20-30 minutách je trouba rozpálená, opatrně vyndáme rozpálený plech v rukavicích a překlopíme na něj chleba z ošatky. Můžeme porosit a chleba hned vkládáme do trouby. Na spodní plech nalijeme hrnek vody a troubu zavřeme a necháme zapařit. Po cca 15-20 minutách troubu otevřeme, vyvětráme a snížíme teplotu na 200-210 stupňů a dopečeme přibližně 20-30 minut podle vaší trouby.
Pak už stačí jen nechat chleba vychladnout na mřížce a pak si dopřát krásně křupavý kváskový chlebík.
Žádné komentáře:
Okomentovat