Sváteční pošmourné, šedivé a studené ráno bylo třeba něčím trošku rozveselit a rozehřát. Moje vášeň pro kaše se po dlouhé době opět rozhořela a tak přišla na řadu kašička, krásně horká, barevná a voňavá. A to je potom i to nejošklivější ráno o něco příjemnější. Dlouho nemůžu sehnat nikde svojí oblíbenou špaldovou krupici a tak přišla na řadu quinoa.
Pokud ještě neznáte quinoi/merlík čilský co nejdřív to napravte. Je to totiž jedna ze super potravin. Říká se jí bohatství Inků. Drobná kulatá zrnka quinoi jsou často na první pohled zaměňována s kuskusem nebo amarantem. Mívají žlutavou, červenou i černou barvu.Nenápadná quinoa je ve skutečnosti výživovou bombou s vysokou nutriční hodnotou. Má vysoký obsah bílkovin, obsahuje řadu vitamínů a ještě navíc je významným zdrojem minerálů (vápníku, železa, draslíku, zinku, hořčíku). Díky vysokému procentu vlákniny je lehce stravitelná a je zdrojem základních aminokyselin.
Kase z quinoi se skořicí, borůvkami, malinami, pekanovými ořechy a pampeliškovým medem
- 1 šálek quinoi
- 1 šálek mléka z quinoi
- 1 lžička medu
- 1 lžička skořice
- hrst borůvek
- hrst malin
- hrst pekanových ořechů
Quinoi propláchneme vodou, zalejeme mlékem z quinoi nebo jihým. Přivedeme k varu, vaříme za občasného míchání cca 15 minut. Po uvařené vmícháme do kaše med a skořici. Servírujeme na talíř a sypeme opět trochou skořice, malinami, borůvkami a pekanovými ořechy. Podáváme horké.
Žádné komentáře:
Okomentovat