středa 25. března 2015

Skořicové rolky / Cinnamon rolls



Nedělní ráno si žádá prostě nějakou dobrou snídani. Kor když vás vytáhne čtyřnohé dítě už v sedm ráno z postele, i když jste šli spát až někdy v jednu ráno. Tak jsem si udělala pěkně kafe, poslala brášku do obchodu pro podmáslí a nachystala zbytek surovin a rozhodla se provonit nedělní ráno vůní skořice (a začoudit celý byt bílým kouřem valícím se z trouby, když jsem zapomněla ztlumit rozpálenou troubu a trocha másla se dostalo z rolek ven a nakapalo na dno rozpálené trouby :-)). Neočekávejte ale dneska nic dietního. Je to docela bomba ale za to luxusní :-) a jak říkám "hřešit" se občas prostě musí. Obvzlášť když máte návštěvu.



Skořicové rolky / Cinnamon rolls

(cca 18 ks)


  • 1 hrnek podmáslí 
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžíčka vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli 
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 3 hrnky mouky (bílé)
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 3 lžičky skořice 
  • 5 lžic másla (cca 80g)
  • hrozinky v rumu 
  • mandlové plátky
  • 1/2 hrnku cukru
  • rum z rozinek 
  • 2 lžíce mléka





Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Nachystáme si formu na muffiny, vymažeme si jí nebo vyložíme silikonovými formičkami na muffiny. Do mísy nasypeme mouku, cukr, kypřící prášek a promícháme, vyklepneme vejce a zalijeme podmáslí. Vypracujeme vláčné těsto, které se trochu lepí. Vyklopte na pomoučený vál nebo linku. Poprašte a vyválejte na placku. 
Změklé máslo našlehejte s třtinovým cukrem a skořicí. Naneste na vyválené těsto. Posypte rozinkami namočenými v rumu (trochu si můžete nechat na ozdobu) a smotejte. Pak smotané těsto nakrájejte na kousky tak 2-3 cm silné a vložte do formy na muffiny. Posypte zbylými rozinkami a mandlovými plátky. Pečte ve vyhřáté troubě cca na 160-180 stupňů cca 20 minut. Po upečení nechte chvíli zchladnout a pak polijte cukrovou polevou - rozlšlehejte cukr s mlékem a rumem.
Ps: tady se nesnažte nahrazovat bílou mouku celozrnnou, protože rolky jsou pak tvrdé.

Žádné komentáře:

Okomentovat